Campagne #ikdrinkkraanwater

Waterschaarste brandend actueel

In mei 2019 lanceerden we de online sensibiliseringscampagne #ikdrinkkraanwater naar het grote publiek toe. Meer dan zestig bekende Vlamingen zoals Tom Waes en Natalia gaven in ware no nonsense-stijl het goede voorbeeld. Zij roepen sinds mei 2019 iedereen op om bewust te kiezen voor kraanwater als een kwaliteitsvol, voordelig én milieuvriendelijk alternatief voor flessenwater. Op de campagnewebsite www.kraanwater.be kan je zelf berekenen hoeveel centen en CO2 je bespaart door kraanwater te drinken. Je vindt er ook lekkere kraanwater-recepten én een hoop slimme tips om spaarzaam om te gaan met je water.

En het wordt nog leuker! Met de hashtag #ikdrinkkraanwater wordt het grote publiek aangesproken om zelf een leuke kraanwaterfoto of -video te maken en deze op de eigen Twitter-, Facebook- of Instagramaccount te plaatsen. Door die eenvoudige daad steunt elke enthousiaste kraanwater-ambassadeur bovendien een goed doel! Voor elk uniek filmpje doneert AquaFlanders immers €1 aan Join for Water, de Belgische water-ngo die jaarlijks tienduizenden mensen toegang geeft tot duurzame oplossingen voor drinkwater in Afrika en Latijns-Amerika.

Acties op maat

Sinds het najaar van 2019 zetten we in op acties op maat per doelgroep. Daarbij gaan we na wat een bepaalde doelgroep nodig heeft en stemmen we onze aanpak daarop af. Zo werd eind 2019 “Kraanwater op school” gelanceerd. “Kraanwater op school” richt zich zowel op kleuterscholen als op lagere en secundaire scholen die willen inzetten op een duurzaam watergebruik en die inspanningen leveren om kraanwater te promoten als een waardevol drinkwater. Scholen die intekenen op deze actie ondertekenen een charter dat een kader biedt aan zowel het engagement van de school als het aanbod van ondersteuning vanuit de sector. Dit gaat van het ondersteunen van de waterkwaliteit op school en de promotie van kraanwater als drinkwater tot een aanbod van educatief materiaal over duurzaam watergebruik. Bijkomend zetten we in op een digitaal platform waarop de deelnemende scholen kraanwateracties en -projecten in de kijker kunnen zetten. Zo kunnen zij hun acties delen met het grote publiek én aanspraak maken op de titel “Kraanwaterschool van het jaar”.

Waardevol water

De doelstelling van onze campagne is om via een bewustwording van de waarde van kraanwater te komen tot een spaarzaam omgaan met dit kraanwater. Eigenlijk wil AquaFlanders ertoe komen dat het vanzelfsprekend wordt dat het water uit de kraan drinkwater is en dat we bijgevolg in vraag gaan stellen of het wel logisch is om dit waardevolle kraanwater te gebruiken om het gazon te besproeien of het toilet door te spoelen bijvoorbeeld.

Onze nieuwe online kanalen voor deze campagne:

icons spritesprite icons spriteicons sprite spritesprite iconsicons sprite iconsspritespritesprite